Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Hömpötin KääpiösnautseritAgirotujoukkueAgirotujoukkue

Hömpöttikäppänät ovat lähteneet pääasiassa harrastuskavereiksi niin kisamielessä kuin huvikseenkin harrastamaan. Useampi hömpötti on kaverikoiratoiminnassa mukana, mutta enimmäkseen puolensa vetää agility. Hömpötin kantanarttu Missi (Hopeatuulen Windy-Pepper) kisasi kolmosluokassa, tytät Typy (Hömpötin Cute'n'Candid) on myös erittäin lupaava ja nopea agilitykoira. Kisatasolla telmivät mm. Hömpötin Daze'n'Dizzy "DEX", Hömpötin Optical Ilusion "NINNI", Hömpötin Adorable Angel "IITA", Hömpötin Image Girl "TYYNE" ja Hömpötin Hurmuri By PP-Love "HURME". Yhteistä hömpöteille on hyvä fysiikka ja keskimääräistä kovempi juoksunopeus kisakentillä. Mainittujen lisäksi useampi nuorempi hömpötti on menestyksekkäästi aloittelemassa kisaamista. Turkinlaaduissa olemme onnistuneet saamaan aikaiseksi pääsääntöisesti helppoa, karkeaa karvaa.  Viimeisin kääpiösnautseripentueemme syntyi kesällä 2017. 

 

Pentueet

 

A-Pentue 2008 Tristan Astronaut "RIPA" X Hopeatuulen Windy Pepper "MISSI" 

C-Pentue 2010 Willy Lee Giotto Pepper "ZOTTO" X Hopeatuulen Windy Pepper "MISSI"

 D-Pentue 2011 Vindhem's Not For Everybody "JÄTKÄ" X Hopetuulen Windy Pepper "MISSI"

F-Pentue 2011 Vindhem's Not For Everybody "JÄTKÄ" X Hömpötin Cute'n'Candid "TYPY"

H-Pentue 2012 Hömpötin Cool'n'Capable "PAPLO" X Primarose PS Rezlark "PIPSA"

I-Pentue 2013 Pooker PS Rezlark "POKE" X  Cute'n'Candid "TYPY"

K-Pentue 2013 Pooker PS Rezlark "POKE" X Hömpötin Friski Flikka "TOTO"  

R-Pentue 2015 Avis Gagatek "JALO" X Hömpötin Ivana Trump "PUMPPI"

L-Pentue 2013 Pooker PS Rezlark "POKE" x Hömpötin Filmaattinen Flikka "VIIVI"

M-Pentue 2014 Scandvik Cowboy Salskoy Stepi "JERE" X Hömpötin Cute'n'Candid "TYPY"

O-Pentue 2014 Avis Gagatek "JALO" X Primarose PS Rezlark "PIPSA" (Ennätyspentue, 9 pippurista pentua!)

W-Pentue 2017 Acer Almanis Polonia "ASSER" X Hömpötin On Track "LUNA"T-Pentue 2016 Acer Almanis Polonia "ASSER" X Hömpötin Oops I Did It Again "HELMI"

Y-Pentue 2017 Pooker PS-Rezlark "POKE" X Hömpötin Miss Mover "SMILLA" KUVIA

Rodusta

Kääpiösnautseri on pienikokoinen, luonteeltaan iso ja aktiivinen koira, joka soveltuu monipuoliseksi harrastus- ja lenkkikaveriksi. Ihannekokoinen koira on 30-35 cm korkea - nykyisin tavataan usein myös korkeampia. Rotu ei ole hiljaisimpia ja jokainen 

yksilö räkyttää jonkin verran, kohteena saattaa olla yhtä hyvin imuri kuin ohikulkijakin. Hyvällä pentulaatikkoajan jälkeenkin jatkuvalla 

 

sosiaalistamisella ja positiivisella arkikouluttamisella kääpiösnautserista saa yhteiskuntakelpoisen elämänkumppanin.  Hömpötit ovat perinteisesti kattilankansipentuja - niitä ei maailman meno ja äänet hätkäytä suuntaan eikä toiseen. 

 

Kääpiösnautserin energiataso on kyltymätön. Koirakaverin tyytyväisenä pitämiseksi on hyvä suunnitella joka päivälle tekemistä. Käppänä nauttii muutaman kilometrin lenkeistä, mutta niistä on kaveriksi myös pidemmille lenkeille tai vaikkapa vaellukselle. Pienikokoiset kaverit ovat pääsääntöisesti säänkestäviä, kovimmat pakkaset ja kylmät syksysateet ovat pidemmillä ulkoiluilla haasteellisempia ja takki tai haalari voi olla paikallaan lämmikkeeksi. Lenkin korvikkeeksi kelpaa hätätapauksessa aivotyöskentelyä edellyttävät pulmatehtävät tai vaikkapa köydenveto ja leikki. Käppänät soveltuvat monenlaiseen harrastukseen kaveriksi, usein myös kilpailemaan kansallisella tasolla mm. agilityssä, koiratanssissa, jäljestyksessä... löytyypä Suomen historiasta myös yksi metsästävä pippuri-suola-kääpiösnautseri. Hömpöttikäppäniä on erityisen paljon mukana kaverikoiratoiminnassa ja agilityssä. 

 

Korkeasta aktiivisuustasostaan huolimatta käppänät osaavat käpertyä sohvalle rapsuteltaviksi ja paijattavaksi. Useimmat käppänät ovat kilttejä, eivätkä tuhoa elämänsä aikana yhtä ainuttakaan tavaraa. Poikkeuksiakin toki löytyy - muutama lehtisilppuri ja pöytäkiipeilijä hömpöteistäkin löytyy. Kää

piösnautseri on rotutyypillisesti enemmän yhden ihmisen tai oman perheen koira - monet eivät välitä vieraista, mutta eivät silti kieltäydy rapsutuksista. 

 

Kääpiösnautseri on trimmattava rotu, jonka runkoturkin osa nypitään, ja muut osat siistitään koneella ja saksin. Käppänällä ei ole karvanlähtöä. Viikottaisen huolellisen kampaamisen lisäksi koira pestään tarvittaessa. Muuten trimmataan noin kolmen kuukauden välein. Säännöllisellä trimmauksella koira on aina nätillä ja säänkestävällä karvalla - kotitrimmauksen oppii helposti tekemään itsekin, kun vain sinnikkäästi tarttuu trimmausveitseen. Hömpöttien karvat ovat keskimääräistä niukempia ja helppohoitoisempia.